• Projekt

TcadConsult arbetar inte enbart med CAD-program för Trähusindustrin. Det finns också andra intressanta områden t ex datorstyrd tillverkning av detaljer, i mitt fall i första hand för modeller av olika slag. Eftersom det handlar om serier i liten skala ligger det nära till hands att titta närmare på den teknik som kallas 'Rapid Prototyping'.

3D-printer

Detta är ett av de utvecklingsprojekt TcadConsult arbetar med just nu, bygge av en 3D-printer. Printern ska kunna skriva ut 3d-modeller i plast från CAD-modeller. Syftet med projektet är att skapa kompetens för denna nya teknik och så småningom kunna hjälpa andra som är intresserade.
Printern är av typen 'Mendel' från ett öppet projekt å nätet kallat 'RepRap'. Tanken med detta är att många världen runt är med och förfinar tekniken hos printern som dessutom kan tillverka sina egna detaljer. Därav namnet 'RepRap' som står för 'Self-replicating machine'. Mer information om projektet kan Du hitta på reprap.org.

Mitt eget bygge har nu kommit så långt att mekaniken är i stort sett klar. Återstår själva 'extrudern' (som lägger smält plast i skikt), inkoppling av styrelektonik samt stegmotorer för x, y och z.

Jag återkommer med en rapportering kring bygget så småningom ...

CAD-modell av 'Mendel'